Med motorsport i blodet

 

Dennis Rådström – med motorsport i blodet

En av Sveriges mest up-and-coming rallyförare Dennis Rådström tar under 2018 steget vidare ut i världen när han för första gången tävlar i JVM. Med fötterna stabilt rotade i de värmländska skogarna är Dennis Rådström redo att trycka på pedalen och gasa iväg mot nya äventyr under 2018. Det är en sympatisk ung man som möter oss i verkstaden i Torsby där arbetet sker med att underhålla och spetsa egenskaperna för hans rallybil.
– Hur växte rallyintresset fram?
– Jag kommer från en familj med motorsport i blodet där farfar och farsan [Arne Rådström] kört rally så jag började först tävla i cross när jag var 10. Jag har tävlat mycket på en bana här i Torsby där många talanger har tävlat innan och jag har nu fått en stor möjlighet med ett större team med satsande folk och en farsa som vill ge mig den chansen han aldrig riktigt fick att tävla på hög internationell nivå.

Säsongen 2017 gick över förväntan

– Vi hade som mål att ta oss igenom alla tävlingar och plocka bra med poäng, men redan efter tredje deltävlingen kom vi 2:a i Polen. Det var då som världen fick upp ögonen för oss. Vi var med på VM:s hemsidor och allt och där skrev de ”att nu är de på gång”. Sen tog vi även ett podium i Finland, fjärde deltävlingen och blev utsedda till ”årets Rookie”. Off season innebär inte på något vis semester utan det gäller att förbereda sig på andra sätt som att öva på att ta noter där Dennis tillsammans med sin kartläsare Johan Johansson tränar sitt sampel i uppfattning av kurvor och hinder på vägen. Rally är en mer fysisk sport än man kanske först tror och det gäller att hålla kroppen i trim för att klara den tuffa kommande säsongen. I Torsby finns Sveriges första skidtunnel som är ett perfekt komplett till gymträning under vinterhalvåret.
– Vad är målet för nästkommande säsong?
– Vi siktar på att vinna JVM 2018. Det är ett väldigt hårt jobb nu med att få partners som vill satsa med oss och få allt att funka runtomkring. Men kommer vi väl till start så har vi en bra fart och då är det vinst som gäller.

Underlagets betydelse – extraljus ett måste i skogen

På frågan om det har någon betydelse var sträckan går svarar Dennis att det är en fördel för oss i år att det bara är en asfaltstävling.
– Vi är snabbare på grus och snö. Vi är också vana vid vintermörkret. Vi har ju tävlat med Polar Blue uppe i Östersund under SM-rallyt och där gjorde vi väldigt bra ifrån oss. Den tävlingen har väldigt många mörkersträckor i skog så det är bevisat att lamporna fungerar väldigt bra och att extraljus nästintill är ett måste. Det är fem deltävlingar i JVM som i år går av stapeln i Sverige, på Korsika i Frankrike, i Portugal, i Finland och i Turkiet.
– Tävlingen börjar i Sverige i år, hur känns det?
– Ja, det börjar med Rally Sweden. Det är första gången på 10 år som vi har JVM. Det gäller ju att prata med sportpsykologen som vi har samarbete med för att få bort all press då. För det är ju här i Torsby, man har ju alltid drömt om det. Med alla kompisar och partners här kommer det bli ett stort pådrag!

Vi ser fram emot att se Dennis i JVM 2018 och önskar honom ett stort lycka till!