Led, xenon och halogen är tre olika ljustekniker för belysning:
– Halogen är traditionella glödtrådslampor som ofta har ett lågt pris, men också kortare livslängd än xenon och led.
– Ljuset i en xenon/hid/gasurladdningslampa alstras genom en glaskolv fylld med xenongas. De har lång livstid och låg strömförbrukning.
– Led/lysdiodlampor har låg strömförbrukning, mycket lång livstid och hög driftsäkerhet i kombination med hög vibrationstålighet och är därmed i princip underhållsfria.

Valet av ramp eller runda extraljus är först och främst en smakfråga, men fordonets beskaffenhet med avseende på var och hur elektroniken sitter och styrkan på plast/metall kan också spela in.

Lux har blivit ett allt vanligare sätt att ange ljus istället för att bara titta på lumen som mäter den totala mängden ljus. Ett starkt ljus innebär inte per automatik ett bra ljus utan ljusbilden kan lika gärna vara ojämn med nästan bländande partier. Lux mäter ljusstyrkan inom ett specifikt område, vilket gör det till ett mer exakt verktyg som underlättar valet av rätt belysning för just ditt behov.

Kelvin är måttenheten för färgtemperatur. Ju högre Kelvintal, desto kallare ljus. Som jämförelse avger en vanlig glödlampa ca 2700 K, en halogenlampa ca 3000 K och solljus mitt på dagen 5600 K.

Osram, Philips lumileds och Cree är alla premiumalternativ för led.

Referenstal är ett värde som ges till helljus samt extraljus. Enligt ECE-reglementet får den sammanlagda summan av värdena på helljus och extraljus inte överstiga 100. I Sverige finns dock undantag för detta och det är enbart de ordinarie helljusstrålkastarna som inte får överstiga 100.

IP-klassning är en internationell märkning som anger nivå på partikel- och vätskeskydd. Den första siffran betecknar partikelskydd (damm) och den andra vattenskydd.
IP5X Dammskyddad
IP6X Dammtät
IPX5 Spolsäker
IPX6 Spoltät
IPX7 Vattentålig, nedsänkt i 1 m djupt vatten i 30 min
IPX8 Tryckvattentät, nedsänkt i vatten upp till 3 m (exakt djup anges av tillverkaren)
IPX9K Skyddad mot högtryckstvättning

Det är idag inte tillåtetet att konvertera en strålkastare avsedd för halogen till xenon varför vi inte kan rekommendera detta. Dessutom är reflektorn anpassad efter originaltyp av lampa och riskerar att ge ett ojämnt och/eller bländande ljus vid konvertering.